Vælg en side

Guide til Twitter

Twitter er et socialt medie, som de fleste danskere har hørt om, men som de færreste har stiftet bekendtskab med. Twitter dukker jævnligt op i de danske nyhedsmedier og særligt efter, at Donald Trump har sat sig i præsidentsædet i USA, har Twitter gjort sit indtog i de danske mediers nyhedsdækning.

Kort sagt er Twitter en platform, hvor du kan skrive om alt mellem himmel og jord, så længe du kan begrænse dig til 280 tegn. Det betyder, at Twitter kan være lidt en jungle at finde rundt i ved første øjekast. Dog kan du relativt hurtigt få dannet dig et overblik og sorteret støjen fra, så du kun kommer til at se de tweets, der er relevante for dig.

Hvad gør Twitter særligt som socialt medie?

Twitter har visse ligheder med både Facebook og Instagram, men der er alligevel væsentlige forskelle på de tre medier.

Når du på skriver et tweet, vil det blive vist til dine følgere og på den måde minder det lidt om at lave et opslag på Facebook. Forskellen på Twitter og Facebook er dog, at Twitter ikke gør forskel på folk, forstået på den måde, at alle tweets bliver vist på samme måde. Modsat Facebook, der kun viser dine opslag til en begrænset mængde af dine venner, viser Twitter dine tweets til samtlige af dine følgere.

Lidt firkantet sagt, kan man kalde Twitter for en slags Instagram med små tekstbidder i stedet for billeder. Dog skiller Twitter sig igen lidt ud. Twitter skelner nemlig ikke mellem de personer du følger og vil altid vise de nyeste tweets først. Modsat Instagram risikerer du altså ikke at rende et i et flere dage gammelt tweet i toppen af dit feed. Det skærper dog også konkurrencen om opmærksomheden, da du på få minutter kan ende langt nede i dine følgeres tweet.

Fordele ved at bruge Twitter

I første omgang er det væsentligt at slå fast, at Twitter i Danmark mest bruges af politikere og journalister. Ser man eksempelvis mod andre europæiske lande, er det i højere grad et medie, der også er brugt af personer ude for medieverdenen. Blandt andet er Twitter blive brugt til at tilbyde og finde hjælp i forbindelse med terrorangreb. Derudover har Twitter været et sted, hvor flere demonstrationer er blevet planlagt, blandt andet i den arabiske verden.

Twitter i Danmark er dog mere et sted, hvor politiske beslutninger og nyheder diskuteres, men samtidig et medie, hvor der er meget kort afstand mellem magthavere og borgere. Det betyder, at Twitter kan være et godt sted at komme i kontakt med magthaverne, hvis du har noget på hjertet.

Grundet måden feedet er bygget op på, giver Twitter dig også muligheden for at blive set, selvom du ikke nødvendigvis er det største navn i branchen. Som så mange andre sociale medier, kræver det dog, at du får nogle følgere, hvis du skal have dine budskaber du.

Kom godt i gang med Twitter

Kom godt i gang med Twitter

Modsat andre sociale medier, vil det på Twitter langt oftest give mening at have en profil som privatperson og ikke som virksomhed. Selvom profilen kun bruges i virksomhedsøjemed, vil det give mening at vise, hvilken person, der står bag udsagnene. Det giver en større troværdighed. Derudover bliver virksomhedsprofiler på Twitter oftest blot brugt til at distribuere pressemeddelelser og nyhedsbreve, hvilket ikke er særligt interessant for de fleste Twitterbrugere.

Når du har oprettet din profil skal du finde frem til de mennesker, det er interessant for dig at følge. Du kender sandsynligvis allerede navnene på de fremtrædende personer i din branche, og de vil derfor være et godt sted at starte. De tætteste konkurrenter vil være et andet oplagt sted at slå ned. På den måde kan du overvåge deres aktivitet og vurdere, hvordan du kan skille dig ud.

Herefter gælder det om løbende at overvåge dit feed og ikke være bleg for at byde ind i diskussioner, hvis du mener, at du har noget relevant at sige. Det er en måde at gøre opmærksom på dig selv, og hvis andre synes, at dit indspark er relevant, kan du vinde følgere på denne måde.

Derudover kan det give mening at overvåge bestemte hashtags, der er relevante for din branche. Arbejder du eksempelvis med sociale medier, vil #smdk være godt at holde øje med. Hashtags på Twitter fungerer på nøjagtig samme måde som på Instagram og er altså en måde at emneinddele dine tweets.

Herefter handler det om stødt og roligt at opbygge en større og større følgerskare, som nok skal komme, hvis du konstant byder ind med relevant indhold. Ligesom så mange andre sociale medier, handler Twitter ikke nødvendigvis om at have mange følgere, men om at have de rigtige og relevante.

Skal jeg bruge Twitter?

Det er de færreste, der ikke kan få noget ud af at bruge Twitter. Dog skal man på forhånd gøre sig klart, hvad man forventer at få ud af at være på Twitter.

Twitter er ikke stedet, der gør, at du med at trylleslag får en masse kunder i butikken. Derimod skal Twitter i høj grad ses som et sted, hvor der er mulighed for at forbedre sit brand.

Her kan du vise, at du følger med i, hvad der sker i din branche, samt at du har en holdning til den udvikling eller de ændringer, der sker i branchen. Det er med andre ord en mulighed for få noget opmærksomhed, som på sigt kan være med til at styrke dit navn i dine kunders bevidsthed.

Som i alt andet arbejde med sociale medier, kommer intet af sig selv. Det kræver derfor, at man er villig til bruge tid og kræfter på at opbygge og vedligeholde sin følgerskare, hvis Twitter i sidste ende skal være en gevinst.