Vælg en side

Kend dine kunder

Når man arbejder med markedsføring, er det altafgørende, at man kender sin målgruppe. Arbejdet med målgruppen er dog ikke færdigt, så snart målgruppen er identificeret. Det handler nemlig også om at kende sin målgruppe ud og ind. Først når man kender sin målgruppe helt ind til benet, vil man kunne udarbejde succesfuld markedsføring.

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan arbejde med segmentering af kunder. For nogle virksomheder er målgruppen enormt bred, og i disse tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at indskrænke målgruppen yderligere. På den måde gør man det nemlig muligt at tilpasse det helt rigtige budskab til relevante personer.

Der findes et hav af forskellige segmenteringsmuligheder, og der er især nogle, der er vigtige at kende, når man arbejder med markedsføring og annoncering på sociale medier.

Demografisk segmentering

Demografisk segmentering er en meget traditionel segmenterings form, som man også ofte bruger allerede, når målgruppen skal identificeres første gang. De demografiske kriterier dækker over en lang række forskellige kriterier, der alle kan vejes og måles. Kriterierne afhænger desuden af, hvorvidt virksomheden opererer på B2B-markedet eller på B2C-markedet.

Mens man på forbrugermarkedet, altså B2C-markedet, anvender kriterier som for eksempel geografi, køn, alder og indkomst, vil man på businessmarkedet mere benytte sig af segmenteringskriterier som virksomhedsstørrelse, ejerforhold, soliditet og eksportandel. Det er altså vigtigt, at man benytter de segmenteringskriterier, der henvender sig til det marked, som man opererer på.

Der findes flere forskellige fordele ved demografisk segmentering. En af dem er muligheden for at kvantificere og identificere segmentet. På sociale medier som Facebook har virksomheder desuden en god mulighed for at indsamle data, der fortæller noget om netop de demografiske kriterier – og på den måde kun nå ud til relevante brugere.

Personalisering

Personaliser dine kunder

Som nævnt først i denne artikel, bliver en markedsføringsindsats på sociale medier først effektiv i takt med, at man formår at udarbejde et budskab, der passer til en korrekt segmenteret målgruppe. Denne øvelse kan også kaldes personalisering. Begrebet dækker nemlig over det at bygge en bro mellem det sociale medie og forbrugeren – altså den potentielle kunde.

Personalisering handler også om at skabe den gode kundeoplevelse, som kunderne ofte mangler, når de handler på nettet fremfor i butikken. På sociale medier gælder det, uanset om du markedsfører en webshop eller en virksomhed, at du skal skabe værdi for den potentielle kunder ved at give dem en god oplevelse.

De data som for eksempel Facebook er mestrer i at indsamle, skal du altså bruge effektivt. De skal personaliseres, da de på den måde skaber værdi – både for dig og dine kunder.

Ram dem der har vist interesse

Mulighederne for segmentering er mange, men nogle gange kan en potentiel kunde også befinde sig uden for din primære målgruppe og altså stikke ud fra de segmenteringskriterier, du har opgivet og bruger i din markedsføring.

I disse tilfælde kan man benytte en anden mulighed, når man annoncerer eller markedsfører sig på sociale medier. Her har virksomhederne nemlig mulighed for at benytte retargeting. Helt grundlæggende går retargeting ud på at ramme de brugere og potentielle kunder, der i forvejen har vist interesse for virksomheden eller et bestemt produkt ved at besøge hjemmesiden, webshoppen eller virksomhedens facebookside.

Når man benytter sig af denne strategi, er det dog vigtigt at fastslå, at kommunikationen er altafgørende. Selvom segmentering her bliver mindre vigtigt, skal budskabet stadig ramme plet og aktiverer de potentielle kunder, som værktøjet giver muligheden for at ramme.